Historia
20-Vuotiaan Vamol:n Historiaa
Tarkoitus:- Yhdistyksen tarkoituksena on edistää liikuntaa ja muuta siihen liittyvää kansalaistoimintaa yhdistyksen toiminta-alueella siten, että erilaisista lähtökohdista olevilla henkilöillä on mahdollisuus harrastaa kunto- ja terveysliikuntaa, kilpa- ja liikuntaan liittyvää yhdistystoimintaa edellytystensä ja tarpeidensa mukaisesti. Vamol ry.n on perustettu vuonna 2013 tarjoamalla Vantaan eri alueen monikulttuurinen lapset, nuoret ja perheen terveellinen liikunta ja hyvinvointia. Järjestö on toiminut kymmenen vuoden aikana Koivunkylässä liikunta jaostona, mutta Vamol ry:n on laajentunut toimintaan Koivukylän lisäksi Hakunila, Länsimäki sekä Korson-Mikolan alueella. Tavoitteena on järjestää terveellinen liikunta koko Vantaa.Vamol ry:n tekee yhteistyö Vantaan Kaupunki, Sporttia kaikille, Vantaan liikunta seurat ja viranomaiset.
Tavoitteet :- Vamol RY.n Viisi pää tavoitteet ovat edelleen terveydelliset tavoitteet, sosiaaliset tavoitteet, kotoutumisen tavoitteet, Ohjaajien koulutaminen, ja liikunta jarjestaminen koko vantaalla.
Terveydelliset tavoitteet :- Vamol ry.n tavoitteena on edistää koko Vantaan maahanmuuttajalasten ja -nuorten terveyttä ja hyvinvointia. Monta kertaa moni Vantaan terveydenhoitajat ovat keskustelleet maahanmuuttajalasten ja -nuorten vähäisestä liikunnan harrastamisesta, erityisesti tyttöjen. Vamol ry.n tavoitteena on antaa mahdollisuus mahdollisimman monelle lapselle ja nuorelle harrastaa, ja näin tukea heidän terveyttään ja hyvinvointiaan.
Sosiaaliset tavoitteet :- Liikunta kokoaa yhteen ihmisiä, jotka tulevat eri kieli-, kansalaisuus-, uskonto-, ikä- ja sukupuoliryhmistä. Liikunta mahdollistaa ihmisten tutustumisen ja ennakkoluulojen vähentymisen ja luo kontakteja yli kaikkien näiden rajojen, kun ihmiset jakavat yhdessä voiton ilon tai häviön. Ryhmissä lapset ja nuoret oppivat myös muita elämässä tärkeitä taitoja, esimerkiksi toisten huomioimista ja sosiaalisuutta. Harrastus täyttää lapsen ja nuoren vapaa- ajan positiivisella kehittävällä toiminnalla, ja samalla lapset ja nuoret ovat aikuisen valvonnassa. Näin heille ei jää ylimääräistä vapaa- aikaa keksiä kavereiden kanssa pientä jäynää tai muuta luvatonta. Harrastukset tuovat säännöllisyyttä elämään.
Kotoutumisen tavoitteet :- Tutkimusten mukaan yksi tärkeä keino edistää lasten ja nuorten (ja myös koko perheen) kotoutumista on nuorten harrastaminen. Harrastaminen on tärkeä osa suomalaista kulttuuria, mitä ehkä omassa maassamme ei pidetä niin tärkeänä. Erityisesti tyttöjen harrastamista ei pidetä tärkeänä. Harrastamisen myötä lapset ja nuoret saavat suomalaisia ystäviä ja liikunnassa pärjää vaikka suomenkielen taito ei olisikaan täydellinen. Liikunnan myötä lapset saavat onnistumisen kokemuksia ja se parantaa itsetuntoa ja näin myös auttaa koulunkäynnissä.
Hyvää olo ryhmä :- Lapsen liikunnan harrastaminen kotouttaa koko perhettä, koska lapsen harrastuksen myötä myös vanhemmat joutuvat osallistuman tapahtumiin ja tutustumaan uusiin ihmisiin ja suomalaiseen kulttuuriin. Vanhempien aktiivisempi mukaan saaminen lapsen harrastuksen tukemisessa on yksi tärkeä osa hankkeen tavoitteita.